Magyar Természetjáró Egyesület

A Nagy-pataki Menedékház a Magyar Természetjáró Egyesület tulajdonában és a Kárpátok Vándorai Természetjáró Egyesülettel közös gondozásában álló téliesített faház. A faház Lajosházán, a volt Ifjúsági Tábor (a térképen ma is így szerepel) területén, több turistaút kereszteződésében, a Mátra szívében, a kisvasút végállomásától alig 300 méterre található. A két egyesület közötti jó kapcsolatnak köszönhetően a házat egész évben díjmentesen használhatják az egyesületek tagjai.

Ez az oldal a ház aktuális (bővülő) állapotának megfelelően folyamatosan frissül. Idén is fordítunk arra pár napot, hogy a ház állapotán - amennyire anyagi és szabadidős lehetőségeink megengedik – javítsunk.

A faház jelenleg 8-10 fő elhelyezését teszi lehetővé. A belső romantikáról a gyertyafényes világítás (elektromos áram még nincs kiépítve) és a fatüzelésű cserépkályha gondoskodik. A komfortzónából kilépve a közelben a bővizű Nagy-patak található. A ház melletti területen több autó is elfér, így nem szükséges az autókat az erdészeti úton hagyni. Nagy zsúfoltság esetén a közeli (200 m) panzió mellett tudtok parkolni. A ház mellett több faasztal, padok és egy tűzrakóhely is található.

A ház javasolt megközelítése autóval az M3-as autópályán Gyöngyösig, majd onnan a 24-es főúton keresztül Gyöngyössolymosig. Innen a kisvasúttal párhuzamosan egy makadámút vezet Lajosházára (a kérdéses elágazásokban „Panzió” illetve „Lajosháza” feliratú táblák segítenek).

Budapestről busszal a Stadionok autóbusz-pályaudvarról közvetlenül Mátrafüred végállomásig közlekedő járatokkal érdemes utazni, illetve célszerű Mátrafüred – Erdész u., Gyöngyös - Sástó vagy Mátraháza – autóbusz-állomás megállóhelyek valamelyikén leszállni. Onnan turistautakon keresztül közelíthető meg a faház.


A házat a következő turistautak egyikén lehet gyalogosan megközelíteni(Mátra turistatérkép):

  •     Mátrafüred – Erdész u.-tól: Zöld sáv jelzésen végig (kb. 6 km)
  •     Gyöngyös – Sástó megállóhelytől: Sárga kereszt, Sárga kör, majd Sárga négyzet jelzéseken keresztül (kb. 4 km)
  •     Mátraháza – autóbusz-állomásról: sárga négyzet jelzésen végig (kb. 4 km)


A házzal kapcsolatban érdeklődjetek a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailen!

Vissza a tetejére
Top of Page